Wesley Vogels (links) van FC Uden en Roel Huvenaars van VCO.
Wesley Vogels (links) van FC Uden en Roel Huvenaars van VCO.

‘In deze competitie kan iedereen van elkaar winnen’ - Arena-derby van de Week: VCO-FC Uden

1 apr, 17:39 Sport 82 keer gelezen
 

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal tien voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week maken we een klein uitstapje in de Maashorst, daar waar VCO het opneemt tegen FC Uden. Een affiche om naar uit te kijken, aangezien VCO kan aanhaken in de subtop. Arena kijkt met Roel Huvenaars (VCO) en Wesley Vogels (FC Uden) vooruit op het duel. 

VCO–FC Uden kan bestempeld worden als een derby op basis van gemeentegrenzen. In hoeverre spelen er echte derbygevoelens bij jullie?
Roel: “Voor ons is het duel met FC Uden niet per se een derby. Dat komt vooral omdat wij niet zo veel spelers kennen die daar spelen en dat geldt ook voor hen. Een wedstrijd tegen bijvoorbeeld Odiliapeel voelt meer als derby, omdat we die jongens wel goed kennen.”
Wesley: “In principe spelen die gevoelens niet. Voor ons is voornamelijk FC De Rakt de rivaal, maar die spelen niet meer in onze klasse. Daarbij heb je wat dorpen om ons heen waar ik een aantal jongens ken, want ik kom bijvoorbeeld zelf ook uit Odiliapeel. Een wedstrijd tegen VCO leeft misschien iets meer omdat we elkaar kennen, maar is geen derby.”

Derbygevoelens of niet, de belangen zijn er zeker gezien het onderlinge verschil van maar vijf verliespunten. Hoe kijken jullie naar dit gat? 
Roel: “Ik ben van mening dat de verschillen tussen de nummer vier en de nummer laatst in onze competitie enorm klein zijn. Dat zie je ook terug in de stand. Zo stonden wij tot voor kort nog vierde, maar je ziet dat als je een paar wedstrijden verliest je zo weer keldert op de ranglijst. Het ligt allemaal dicht bij elkaar.”
Wesley: “VCO heeft de weg omhoog gevonden ten opzichte van de afgelopen seizoenen, dat is mooi om te zien. Wij zijn dit jaar slecht begonnen, maar dat is geen goede weerspiegeling van onze kwaliteiten. Inmiddels loopt het dan ook behoorlijk goed, waardoor we flink zijn geklommen op de ranglijst. Ik denk dat dat zeker terecht is, maar zoals de ranglijst laat zien kan in deze competitie nog steeds iedereen van elkaar winnen. ”

Het onderlinge verschil op de ranglijst is zogezegd te verwaarlozen, maar wie kijkt naar de hoeveelheid teams ziet dat FC Uden vele malen meer diepte heeft qua elftallen dan VCO. Maakt dit verschil in de samenstelling van de selectie volgens jullie?
Roel: “Dat denk ik wel. Ik merk dat wij pas sinds dit seizoen echt van een complete selectie kunnen spreken. Daarmee bedoel ik een spelersgroep waarin, mits compleet, 16,17 of 18 jongens staan die echt kunnen meedoen in het eerste elftal. In de voorgaande jaren was dit absoluut niet mogelijk, puur omdat we maar een paar elftallen hebben.”
Wesley: “Wij hebben er net zoals VCO moeite mee gehad. Bij FC Uden spelen namelijk ook wat vriendenteams en daarnaast zijn er geen A-junioren. Daardoor is de aanwas voor het eerste elftal klein en de stap groot. Ondanks dat is de groep wel behoorlijk breed en ook qua niveau staat er voldoende spelersmateriaal, soms zelfs jongens die nog in de Onder 17 mogen spelen. Dat is zeker een compliment waardig.”

Zijn VCO en FC Uden met dit verschil in formaat ook direct compleet verschillende verenigingen in jullie ogen?
Roel: “Door het formaat van onze vereniging is de onderlinge band bij ons natuurlijk erg hecht. We stralen met VCO ook echt uit dat we een gezellige dorpsclub zijn en dat is in mijn optiek ook de kracht van de vereniging. Die echte dorpse sfeer zal bij FC Uden wellicht wat minder aanwezig zijn, maar dat heeft natuurlijk ook met het formaat te maken.”
Wesley: “Persoonlijk denk ik van niet. Zelf ben ik actief als trainer bij UDI, daar merk ik bijvoorbeeld echt dat het een grotere vereniging is. Bij FC Uden heerst echter de ons kent ons sfeer. Dat is in mijn optiek zelfs vergelijkbaar met een dorp.”

Feit is dat de wedstrijd van zondag in zekere zin een burenruzie genoemd kan worden. Wat weten jullie van de tegenstander?
Roel: “Vanaf de vorige wedstrijd tegen ons is FC Uden aan het winnen geslagen en zitten ze behoorlijk in de flow. Zodoende zijn ze ons ook voorbijgestreefd op de ranglijst. Een volledig gedetailleerde herinnering van hun elftal heb ik niet, maar ik kan me Wesley bijvoorbeeld nog wel herinneren. Ook omdat ik zijn naam regelmatig voorbij zie komen.”
Wesley: “In de eerste helft van de vorige wedstrijd ging het ons destijds vrij makkelijk af. De tweede helft wisselden VCO van systeem waardoor ze beter in de wedstrijd kwamen. Het leek voor ons een eenvoudige wedstrijd, maar dat was erg geflatteerd. Zij brachten erg veel energie en beschikken over erg goede voorhoedespelers, daarmee kunnen zij het iedereen lastig maken.”

VCO en FC Uden troffen elkaar zogezegd al eerder dit seizoen waardoor jullie ongetwijfeld al wat zullen denken van de wedstrijd aanstaande zondag, wat verwachten jullie?
Roel: “Het wordt voor ons een lastige wedstrijd. Wij draaien de laatste weken iets minder goed dan eerder dit seizoen, waarbij momenteel vooral het scoren niet lukt. We krijgen voldoende mogelijkheden, maar belonen onszelf niet. In het voetbal werkt het dan vaak zo dat de bal aan de andere kant wel het net in gaat, helaas geldt dat ook voor ons. Dat werken we zelf ook te vaak in de hand, dus dat zal zondag anders moeten.”
Wesley: “Wij zullen zoals altijd willen voetballen van achteruit, waarbij zij wat meer terughoudend zullen zijn. Op natuurgras is voetballen soms wat lastig, zeker wanneer VCO de gebruikelijke energie in de wedstrijd stopt. Desondanks denk ik dat wij genoeg kwaliteit hebben om drie punten te pakken.”

Wat wordt de uitslag?
Roel: 2-1
Wesley: 1-3

Bron: Arenalokaal.nl